Verloskunde = vakmanschap + verbinding + vertrouwen

donderdag 10 januari 2013

Verloskunde = vakmanschap + verbinding + vertrouwenOok in de ‘verloskunde 2.0’ laat een bevalling zich niet plannen. Maar een bevalling laat zich wel leiden. De verloskundige is in staat, door haar deskundigheid en de opgebouwde relatie met de zwangere en haar omgeving, de aanstaande moeder met een goed gevoel te laten bevallen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond, dat een goede (continue) begeleiding ervoor zorgt, dat angst tijdens de bevalling bestreden kan worden. Deze optimale begeleiding van een zwangerschap en bevalling is samenwerken volgens het boekje, namelijk de 3 V’s: Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen.

Vakmanschap

Dit samenwerken doen verloskundigen lokaal met de cliënten, maar ook regionaal en landelijk via de coöperatie. Niet alleen verstaan de leden hun vak van verloskunde. Ieder lid bezit een eigen, uniek pakket van kennis, kunde en kwaliteiten. Eigen-aardigheden die we binnen het Verloskundigen Plein inzetten door de juiste persoon op de juiste plek in werkgroepen, besturen en andere samenwerkingsvormen.

Verbinding

Bij samenwerking is naast Vakmanschap ook en vooral behoefte aan (ver)binding en saamhorigheid. Samenwerken is mensenwerk, waarbij eerlijkheid, echtheid en openheid centraal staan. Social media zorgt voor transparantie en verbinding. Delen = vermenigvuldigen. Maar het kan en zal het persoonlijke contact niet vervangen.

Vertrouwen

Lukt het Vakmanschap en Verbinding te combineren, dan is de samenwerking proper. Oftewel professioneel en persoonlijk. Een open organisatie met een sterke, onderlinge verbondenheid schept vertrouwen. Vertrouwen kun je niet afdwingen, maar is een proces dat groeit. Vertrouwen… daar moeten we aan bouwen!

En daarom werken we in 2013 vakkundig aan de verbinding, met als doel Eenheid in Verbondenheid!

Saskia Walgemoed
directeur Verloskundigen Plein

(inspiratie)bron: Slow Management, een andere kijk op organiseren (www.slowmanagement.nl)


Zoeken